Μουσειοσκευή Ολυμπιακών Αγώνων

‘’ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΓΕΓΟΝΟΣ, ΑΘΗΝΑ 1896 – ΛΟΝΔΙΝΟ 2012’’
Γνωρίζω τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο σχολείο μου

untitled-1.jpgΈνας κόσμος πληροφοριών, γεγονότων, προσώπων και ιστοριών ξετυλίγεται με τη μουσειοσκευή ‘’Ολυμπιακοί Αγώνες – Παγκόσμιο Γεγονός, Αθήνα 1896 – Λονδίνο 2012’’ του Ολυμπιακού Μουσείου. Η δεύτερη μουσειοσκευή πραγματεύεται διαθεματικά τους Ολυμπιακούς Αγώνες από τους πρώτους σύγχρονους το 1896 έως τους επόμενους του Λονδίνου, αναπτύσσοντας παράλληλα και σπειροειδώς μια σειρά γνωστικών και κοινωνικών στόχων. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν ένα παγκόσμιο γεγονός που συγκινεί και προκαλεί το ενδιαφέρον όλου του πλανήτη. Η διαθεματική προσέγγιση των αγώνων, για τις ανάγκες αποκλειστικά των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών, αναφέρεται στην οργάνωση των δράσεων της μουσειοσκευής παράλληλα προς το αναλυτικό πρόγραμμα, με διαφοροποιημένες δραστηριότητες και πρωτότυπο υλικό. Με την εμπειρία πραγμάτωσης μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων υψηλής ποιότητας, παρουσιάζουμε και προτείνουμε ένα παιδαγωγικό μέσο αντάξιο της εκπαίδευσης των παιδιών.

Δημιουργήσαμε, με δικές σας παροτρύνσεις μια υποστηρικτική μαθησιακή δράση, μεταφέροντας αντικείμενα της έκθεσης στο περιβάλλον του σχολείου, στη σχολική τάξη. Για παράδειγμα, μια Ολυμπιακή Δάδα ‘’κρύβει’’ ένα μαθησιακό θησαυρό, λειτουργώντας ως αφόρμηση μάθησης ή κινητοποίησης ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με το παράδειγμα της Ολυμπιακής Δάδας, μπορεί ένα εκπαιδευτικός να παράσχει πληθώρα πληροφοριών για τα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά της χώρας κατά τη χρονική περίοδο δημιουργίας της δάδας. Μπορεί να προσεγγίσει το γνωστικό αντικείμενο της Γεωγραφίας μέσα από την πορεία της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας. Μπορεί να μιλήσει για την εξέλιξη της τεχνολογίας μέσα από τη δάδα, καθώς αυτή εξελίχθηκε ως προς τον τρόπο καύσης και μεταφοράς της φλόγας στο πέρασμα των ετών, καθώς και για  Χημεία. Πρόκειται για αβίαστες μαθησιακές δραστηριότητες, άμεσου ενδιαφέροντος των μαθητών με αφορμή την παρουσία της Ολυμπιακής Δάδας στο σχολείο. Παρόμοια, η παρουσίαση των Ολυμπιακών Αφισών προσεγγίζει γνωστικά αντικείμενα διαφοροποιημένα ωθώντας την ανακάλυψη και εμπέδωση νέων γνώσεων. Μπορεί να προσεγγίσει τα πόστερ από αισθητική αντίληψη, από άποψη εικαστικών κινημάτων ή τάσεων, από τα σύμβολα των πόλεων που φιλοξένησαν αγώνες, από το γνωστικό κώδικα που εμπεριέχεται και ενισχύεται σε κάθε αντίστοιχη δραστηριότητα.

untitled.jpg

Για πρώτη φορά δημιουργήθηκε μια μουσειοσκευή με πραγματικά αντικείμενα Ολυμπιακών Αγώνων. Για πρώτη φορά οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να αγγίξουν αντικείμενα που έχουν μια ιστορία να διηγηθούν, μια πληθώρα πληροφοριών να παράσχουν, τα πραγματικά αντικείμενα των Ολυμπιακών Αγώνων. Ολυμπιακές Δάδες, μετάλλια συμμετοχής, Ολυμπιακές αφίσες και μασκότ είναι τμήμα μόνο του υλικού που βρίσκεται στις μουσειοσκευές. Παράλληλα, κατάλληλα διαμορφωμένες παιδαγωγικές δραστηριότητες, με πληθώρα δράσεων ομαδικών και ατομικών, ενισχύουν τη διαδικασία μάθησης και εξερεύνησης νέων γνώσεων. Είναι σημαντικό να σημειωθεί, το αυτονόητο για εμάς γεγονός, πως οι δραστηριότητες της μουσειοσκευής είναι διαφοροποιημένες κατά ηλικία και επίπεδο γνωστικής ανάπτυξης, με γνώμονα τη μαθησιακή εξέλιξη των παιδιών κατά ηλικίες 5,5 έως 12 ετών.
 
Εγκαινιάζοντας τη σύγχρονη μουσειακή αντίληψη και απαίτηση του κοινού για ‘’άνοιγμα’’ στους νέους ανθρώπους δημιουργήσαμε και παρουσιάζουμε τη μουσειοσκευή ‘’Ολυμπιακοί Αγώνες – Παγκόσμιο Γεγονός, Αθήνα 1896 – Λονδίνο 2012’’.
 
Η μουσειοσκευή αναφέρεται σε μαθητές Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων. Ο δανεισμός παραχώρησης πραγματοποιείται κατόπιν έγγραφης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τον/την Προϊστάμενο/η του Νηπιαγωγείου ή αντίστοιχα τον/την Διευθυντή/ύντρια του Δημοτικού Σχολείου. Η μουσειοσκευή παραχωρείται για χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας και το κόστος είναι 150€ πλέον δαπάνης αποστολής και επιστροφής της στο μουσείο. Συνοδεύεται από παιδαγωγικό υλικό χρήσης της (για τον εκπαιδευτικό), ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια δανεισμού της υπάρχει επικοινωνία και αληλλοτροφοδότηση μεταξύ εκπαιδευτικών και μουσειοπαιδαγωγικού τμήματος. Κατά προτεραιότητα πραγματοποιείται δανεισμός όσων σχολείων βρίσκονται εκτός Νομού Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα των ορεινών και νησιώτικων συγκροτημάτων.
 
Για περαιτέρω πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ολυμπιακού Μουσείου, στα τηλέφωνα 2310 968531 - 2 ή στα e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Το αμφιθέατρο του Ολυμπιακού μουσείου

Back to top