Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες Στην Αρχαία Ελλάδα

Η Αρχαία Ολυμπία και ο θεσμός των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ελλάδα προσεγγίζεται μέσα από την εξερεύνηση του εκθεσιακού υλικού, αξιοποιώντας τη μαιευτική μέθοδο και συνδυάζοντας τις τεχνικές του θεατρικού παιχνιδιού. Η μυθολογία των αγώνων, το έπαθλο και η διοργάνωσή τους, τα αρχαία αθλήματα και οι υποδομές των εγκαταστάσεων, καθώς και ο πολιτισμός και η κοινωνία που γέννησαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες αποτελούν σημεία ενδιαφέροντος του προγράμματος.

2013s-arxaioi.jpg

Μαθητές γυμνασίου και λυκείου 

Οι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες 

Ένα τεστ Ολυμπιακής προσωπικότητας δίνει την ευκαιρία σε εφήβους να ανακαλύψουν την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και να συλλέξουν πληροφορίες από το πολιτικο-κοινωνικό πλαίσιο, τις τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις που άλλαξαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε ολυμπιακής διοργάνωσης. Οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν και να υποστηρίξουν με επιχειρήματα την επιλογή τους ανάμεσα σε προσωπικότητες διακεκριμένων αθλητών, σημαντικών όχι μόνο για τις επιδόσεις τους, αλλά για την πρωτοτυπία των άθλων τους, την κοινωνική δράση τους, ή τη σημασία της νίκης τους, κατανοώντας τελικά την αλληλένδετη σχέση των Ολυμπιακών Αγώνων με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ιστορία της ανθρωπότητας.

Μαθητές γυμνασίου και λυκείου 


Παραολυμπιακοί Αγώνες 

Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης σε ζητήματα αναπηρίας προσφέρεται στην ενότητα των Παραολυμπιακών Αγώνων, καθώς οι μαθητές γνωρίζουν την ιστορία του θεσμού και έρχονται σε επαφή με τα Παραολυμπιακά αθλήματα. Ο αθλητικός εξοπλισμός, οι πατέντες, οι κανόνες και οι χώροι των αγώνων των Παραολυμπιακών αθλημάτων, εξοικειώνουν τους μαθητές με τις διαφορετικές κατηγορίες αθλητών με αναπηρία και τον τρόπο διεξαγωγής των αγώνων. Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος οι μαθητές συμμετέχουν σε αγώνες των Παραολυμπιακών αθλημάτων Goalball και Boccia στους ειδικά εξοπλισμένους χώρους του Ολυμπιακού Μουσείου. Το βιωματικό μέρος του προγράμματος στοχεύει να εγείρει την ενσυναίσθηση των εφήβων και ταυτόχρονα να  διασκεδάσει και να ευαισθητοποιήσει σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα.

Μαθητές γυμνασίου και λυκείου 


Επιστήμη των Αθλημάτων 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται με τη δοκιμή πειραματικών διατάξεων, διαδραστικών μηχανημάτων στα οποία, ατομικά ή σε δυάδες, υπάρχει δυναμική αλληλεπίδραση. Μια διαδραστική πρόκληση για παιδιά όλων των ηλικιών αποτελεί η εκθεσιακή ενότητα «Επιστήμη των Αθλημάτων» βασιζόμενη στην ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος και της απαίτησης για σωματική συμμετοχή. Με τη βοήθεια των μηχανημάτων εξομοίωσης αθλημάτων και μέτρησης σωματικών ικανοτήτων οι έφηβοι ανακαλύπτουν το σώμα τους, δοκιμάζουν τις ικανότητές τους και ανακαλύπτουν τη σχέση της φυσικής με τα αθλήματα. 

Μαθητές γυμνασίου και λυκείου


Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Υγιεινής Διατροφής

Το Ολυμπιακό Μουσείο, ήδη από το 2008 σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με θέμα την υγιεινή διατροφή. Μετά από αιτήματα εκπαιδευτικών το Ολυμπιακό μας Μουσείο σχεδίασε και υλοποιεί για τη νέα σχολική χρονιά εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές γυμνασίου και λυκείου με στόχο την εξοικείωση των εφήβων με έναν υγιεινό τρόπο ζωής. 
Για το σχεδιασμό του προγράμματος υγιεινής διατροφής αξιοποιήθηκαν στοιχεία και συνήθειες της διατροφής και των καταναλωτικών συνηθειών των εφήβων. Ένα εργαστήριο μελέτης συσκευασμένων προϊόντων, μια βόλτα στο σούπερ-μάρκετ και στο καλάθι μας αποτελούν την αφορμή για να μάθουν οι έφηβοι να κατανοούν τις ετικέτες των συσκευασμένων προϊόντων και να αναγνωρίζουν τη θρεπτική τους αξία. Στη διάρκεια του προγράμματος τα παιδιά κατανοούν τη σημασία όλων των διατροφικών ομάδων για τον οργανισμό και ανακαλύπτουν εύκολους τρόπους για να δημιουργούν εύκολα και υγιεινά γεύματα.
Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με το εργαστήριο μαγειρικής από εξειδικευμένο σεφ-παιδαγωγό, στο ειδικά εξοπλισμένο χώρο μαγειρικής του Ολυμπιακού Μουσείου. Στη διάρκεια του εργαστηρίου μαγειρικής οι έφηβοι γνωρίζουν τα στάδια της προετοιμασίας ενός υγιεινού και νόστιμου γεύματος υπό την καθοδήγηση του σεφ-παιδαγωγού. Οι μαθητές αντιλαμβάνονται βιωματικά τη γευστική υπεροχή και τα οφέλη της προετοιμασίας του γεύματος στο σπίτι έναντι των έτοιμων γευμάτων των καταστημάτων ταχυφαγίας.

Μαθητές γυμνασίου και λυκείου 

Το αμφιθέατρο του Ολυμπιακού μουσείου

Back to top