ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΤΗ ΜΑΘΗΤΙΑΔΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 15/4/2016

Το Ολυμπιακό μας Μουσείο, μετά από δώδεκα χρόνια σταθερά ανοδικής εκπαιδευτικής πορείας, για άλλη μια φορά μεταλαμπαδεύει τα Ολυμπιακά Ιδεώδη στη νέα γενιά, μέσα από τη συμμετοχή του στην 1η Μαθητιάδα Αθλητισμού και Πολιτισμού, που διοργάνωσε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, στις 6-7 Απριλίου. Το Μουσείο, μετά από πρόσκληση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, εκπόνησε προγράμματα Ολυμπιακής Παιδείας, διδάσκοντας μέσα από το παιχνίδι, την αριστεία, το σεβασμό και τη φιλία, σε πλήθος μαθητών Α'βάθμιας και Β'βάθμιας Εκπαίδευσης των Περιφερειακών Ενοτήτων Δυτ.Μακεδονίας. Στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Κοζάνης, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση χιλιάδων μαθητών από όλη την περιοχή, η οποία σηματοδοτήθηκε από συμβολικές αναπαραστάσεις των Τελετών έναρξης και Λήξης, στο πρότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι μαθητές αγωνίστηκαν σε ποικιλία αθλημάτων, ενώ συμμετείχαν σε παράλληλες πολιτιστικές δράσεις, μέσα σε παιδαγωγικό πλαίσιο ενεργούς συμμετοχής και αλληλεπίδρασης μεταξύ των συμμετεχόντων, υπό το πνεύμα της ευγενούς άμιλλας και της φιλίας, προσομοιώνοντας έτσι τη μεγαλύτερη συνάντηση πολιτισμών, αυτή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τη Μαθητιάδα συνέθεσαν δραστηριότητες Αθλητικές και Πολιτιστικές, με το Ολυμπιακό μας Μουσείο, να συμμετέχει με δράσεις που αναδύονται από μουσειακά αντικείμενα και άπτονται των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων. Τα παιδιά, ανακάλυψαν το αρχαίο Ολυμπιακό πένταθλο, μέσα από γρίφους που ενεργοποιούν τη νοητική συμμετοχή και ευνοούν τη συνεργασία σε ομάδες, ενώ γνώρισαν βιωματικά το στοχαστικό ακοντισμό και το άλμα χωρίς φόρα. Επίσης, οι μαθητές μέσα από την εικαστική τέχνη, παρατήρησαν και αποτύπωσαν αρχαία Ολυμπιακά αγωνίσματα και σύμβολα. 

Η δράση αυτή εντάσσεται στο πρόγραμμα διάδοσης των Ολυμπιακών αξιών, μέσα από εκπόνηση μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων Ολυμπιακής Παιδείας που υλοποιεί καθ' όλη τη διάρκεια της Ολυμπιακής μας χρονιάς, Ρίο 2016, το Ολυμπιακό μας Μουσείο.

Το δελτίο τύπου σε αρχείο WORD

 

 

 

 

Το αμφιθέατρο του Ολυμπιακού μουσείου