Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 2023-2024 ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΕΤΟΣ 2024 - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΠΑΡΙΣΙ 2024

Ζήστε με τους μαθητές σας μια αξέχαστη Ολυμπιακή εμπειρία μάθησης, ανακαλύψεων και βιωματικών δράσεων.
Τα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα του Ολυμπιακού Μουσείου για το σχολικό έτος 2023-24 έχουν σχεδιαστεί, με γνώμονα να διευκολύνουν το έργο του εκπαιδευτικού στην τάξη, συνδέοντας άμεσα τη μουσειακή γνώση με ένα ή περισσότερα γνωστικά αντικείμενα του αναλυτικού προγράμματος. Θέματα αγωγής, υγείας, διαπολιτισμικής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, φυσικής αγωγής, ζητήματα πολιτισμού, ιστορίας και τέχνης, καθώς και φυσικών επιστημών, προσεγγίζονται μέσα από καινοτόμες μουσειοπαιδαγωγικές δραστηριότητες, εργαστήρια, αθλοπαιδιές, κ.ά.

Ημερήσια Εκπαιδευτική Εκδρομή στο Ολυμπιακό Μουσείο
Το Ολυμπιακό Μουσείο προσφέρει την εμπειρία της ολοήμερης εκπαιδευτικής εκδρομής, με δυνατότητα επιλογής 2 μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων (1,5 ώρα/πρόγραμμα) ή του 3ωρου προγράμματος Ολυμπιακής Παιδείας και Ολυμπιακών Αθλημάτων “Γίνε και εσύ Ολυμπιονίκης!”, με μειωμένο εισιτήριο. Στο ημερήσιο πρόγραμμα περιλαμβάνεται χρόνος διαλείμματος και ξεκούρασης των μαθητών, στους άρτια εξοπλισμένους χώρους του Μουσείου.
Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί απολαμβάνουν τη ζεστή φιλοξενία του Μουσείου στο σύγχρονης αισθητικής καφέ, που διαθέτει εξαιρετική βεράντα.
Στους μαθητές δίνεται δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό, καθώς και αναμνηστικά μετάλλια συμμετοχής.

Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα
Ποια σχέση είχαν ο Ηρακλής, η θεά Νίκη και ο Πίνδαρος με τους Ολυμπιακούς Αγώνες; Τι είναι ο κότινος; Συνδέονται η ποίηση και η μουσική με τον αθλητισμό;
Οι μύθοι και η ιστορία μας ταξιδεύουν στο δοξασμένο ιερό της Αρχαίας Ολυμπίας.
 
 
«Για το Αγρίλι του Ηρακλέα»  για μαθητές νηπιαγωγείου και Α’ δημοτικού
«Με τα Φτερά της Νίκης» για μαθητές Β’ και Γ’ δημοτικού
«Ταξίδι στο Χρόνο» για μαθητές Δ’, Ε’ και Στ’ δημοτικού

Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες
Ποια Ολυμπιακή δάδα μοιάζει με σπαθί των σαμουράι; Ποια λαμπαδηδρομία ακολούθησε το ταξίδι του Κολόμβου; Ποια μασκότ μας αφηγείται λαϊκά παραμύθια; Θα υπάρχουν ρομπότ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020;
Η διαθεματική προσέγγιση της συλλογής του Μουσείου, αποκαλύπτει πτυχές της παγκόσμιας ιστορίας, συστήνει μακρινούς πολιτισμούς και εμπνέει με το υψηλό αθλητικό ήθος των πρωταγωνιστών της.

 
«Κινήσου Ρυθμικά, Κινήσου Ολυμπιακά» για μαθητές νηπιαγωγείου και Α’ δημοτικού
«Ένα Εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες» για μαθητές Β’ και Γ’ δημοτικού
«Ο Γύρος του Κόσμου με τους Ολυμπιακούς Αγώνες» για μαθητές Δ’, Ε’ και ΣΤ’ δημοτικού

Παραολυμπιακοί Αγώνες
Τι είναι το Goalball και το Boccia; Πως διεξάγεται ένας αγώνας ποδοσφαίρου για άτομα με ολική απώλεια όρασης; Τι είναι το Παραολυμπιακό Κίνημα;
Παιχνίδια ακουστικής αντίληψης, εικαστικές δράσεις και αθλητικές δοκιμασίες εξοικειώνουν τους μαθητές με τον κόσμο των Παραολυμπιακών Αγώνων.

 
«Ένας Νέος Κόσμος» για μαθητές νηπιαγωγείου και Α’ δημοτικού
«Μαθαίνω τα Αγωνίσματα Goalboal και Boccia» για μαθητές Β’ και Γ’ δημοτικού και
«Μεγάλοι Αθλητές, Μεγάλες Επιδόσεις» για μαθητές Δ’-ΣΤ’ δημοτικού

Επιστήμη των Αθλημάτων
Πόσο σημαντική είναι η οπτική οξύτητα για έναν αθλητή;
Ποια σχέση έχουν τα αντανακλαστικά με τα αθλήματα του στίβου;
Διαδραστικά εκθέματα, σχεδιασμένα από το Science Museum/Μουσείο Φυσικών Επιστημών του Λονδίνου, βοηθούν να ανακαλύψουμε τις ικανότητες και τη μοναδικότητά μας.
 
 
«Ανακαλύπτω τις Ικανότητές μου»  για μαθητές B’ και Γ’ δημοτικού
«Ικανότητες και Επιδόσεις» για  μαθητές Δ’–ΣΤ’ δημοτικού

Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Συμβάλλουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην προστασία του περιβάλλοντος; Τι είναι το ενεργειακό αποτύπωμα;
Στο νέο εργαστήριο του Μουσείου, μαθαίνουμε τρόπους για να δημιουργήσουμε μια αειφόρο κοινωνία, μέσα από το παράδειγμα των Ολυμπιακών Αγώνων.
«Ο Μιραϊτόουα και η Ανακύκλωση» για μαθητές νηπιαγωγείου και Α’ δημοτικού
«Το Ενεργειακό μας Αποτύπωμα» για μαθητές Β’ και Γ’ δημοτικού και
«Τόκιο 2020: Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» για μαθητές Δ’-ΣΤ’ δημοτικού 

Πρόγραμμα Ολυμπιακής Παιδείας και Ολυμπιακών Αθλημάτων
Τι πρόκειται να συμβεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020; Τι συμβαίνει στο Ολυμπιακό χωριό; Πως επιλέγονται τα Ολυμπιακά αθλήματα; Ποιες είναι οι Ολυμπιακές αξίες;
Όλες οι απορίες των μικρών μας φίλων, απαντώνται από τους Έλληνες Ολυμπιονίκες που συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Θεατρικό παιχνίδι, γρίφοι και δραστηριότητες ανακάλυψης, συνδυάζονται σε ένα εκτενές πρόγραμμα αθλητικών δραστηριοτήτων, συνολικής διάρκειας 3 ωρών. Το πρόγραμμα, απευθύνεται σε 3 και πλέον ομάδες των 25 ατόμων.

 
«Γίνε και Εσύ Ολυμπιονίκης!» για μαθητές Β’-ΣΤ’ δημοτικού

Εργαστήριο Υγιεινής Διατροφής και Μαγειρικής
Πως επηρεάζει η διατροφή την υγεία και τη διάθεσή μας; Μπορούμε να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες μαγειρεύοντας γευστικά; Τί χρειάζεται ένα νόστιμο και υγιεινό πρωινό; Τα εκπαιδευτικά παιχνίδια συναντούν τον εξειδικευμένο σεφ-παιδαγωγό μας στην κουζίνα του Μουσείου, όπου μαθαίνουμε στην πράξη τα μυστικά της υγιεινής διατροφής!

 
«Παιχνιδομαγειρέματα» για μαθητές νηπιαγωγείου και Α’ δημοτικού
«Πρωταθλητές της Υγιεινής Διατροφής» για μαθητές Β’ και Γ’ δημοτικού
«Το Παιχνίδι της Διατροφής» για μαθητές Δ’- ΣΤ’ δημοτικού

Ευχαριστούμε για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών μας δράσεων το “ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο”, Χορηγό του Εκπαιδευτικού Προγράμματος ''Υγιεινή Διατροφή''
Για πληροφορίες, εκπαιδευτικό υλικό καθώς και για ραντεβού επικοινωνείτε καθημερινά 9.00-15.00, με το ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ στο τηλέφωνο 2310968531 ή/και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Το αμφιθέατρο του Ολυμπιακού μουσείου