Παραολυμπιακοί Αγώνες

pa1.jpgΜετά την ολοκλήρωση της μόνιμης έκθεσης των Ολυμπιακών Αγώνων, το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης θέτει νέους στόχους και εγκαινιάζει ένα καινούριο εκθεσιακό χώρο με την οργάνωση νέας έκθεσης. Η προβολή και ανάδειξη του ολυμπιακού και γενικότερα του αθλητικού πνεύματος εμπλουτίζεται και διευρύνεται, ακόμα περισσότερο, με την παρουσίαση μιας έκθεσης αφιερωμένης στους «Παραολυμπιακούς Αγώνες».


pa2.jpgΣκοπός της έκθεσης είναι να προβάλει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό την ιστορία και την εξέλιξη αυτής της σημαντικής και σπουδαίας αθλητικής διοργάνωσης που ξεκίνησε το 1960 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα, επιδιώκει να προβάλει κατά ομάδες όλα τα παραολυμπιακά αθλήματα που περιλαμβάνει η συγκεκριμένη διοργάνωση, δίνοντας γενικές πληροφορίες, σχετικά με τους κανόνες και τον εξοπλισμό του εκάστοτε αθλήματος, αλλά και με τις διακρίσεις που έχουν πετύχει στο καθένα από αυτά Έλληνες Παραολυμπιονίκες. Αποστολή του Μουσείου, ως φορέα που προάγει τον πολιτισμό και ειδικότερα τον αθλητισμό, είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σε ζητήματα αναπηρίας και η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών σε άτομα με αναπηρία επιδιώκοντας την εξοικείωσή τους με τις νέες τεχνολογίες και με σύγχρονες τεχνικές, όπως αυτή της επαυξημένης πραγματικότητας.

Ομοίως, βασικός στόχος της έκθεσης και ταυτόχρονα αποστολή του Μουσείου είναι τα παιδιά, μέσα από στοχευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα οργανωμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να ανταποκρίνονται στις διαφορετικές μαθησιακές ικανότητες των παιδιών της προσχολικής και σχολικής ηλικίας, να έρθουν σε επαφή με λέξεις, όπως είναι η προπόνηση και η προετοιμασία για τους Αγώνες, πράγμα που απαιτεί μεγάλη πειθαρχία και θέληση.

Σημαντική για τη διοργάνωση της έκθεσης υπήρξε η συνεργασία και η στήριξη της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών, καθώς και μεμονωμένα, η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων Παραολυμπιονικών και η οικογένεια τους που με μεγάλη προθυμία ανταποκρίθηκαν, άμεσα, θετικά στο αίτημα του Μουσείου.
 
* Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ''Παραολυμπιακοί Αγώνες'', τμήμα της ομώνυμης έκθεσης, υλοποιείται από τους εκπαιδευτές του Ολυμπιακού Μουσείου, κατόπιν συνεννόησης.
 
Μπορείτε να επισκεφθείτε την ψηφιακή έκθεση εδώ: Παραολυμπιακοί Αγώνες

Το αμφιθέατρο του Ολυμπιακού μουσείου