Το Ολυμπιακό Μουσείο "Πάει Σχολείο..."

Το Ολυμπιακό Μουσείο "Πάει Σχολείο..". Μια δράση που υλοποιήθηκε κατά τη σχολική χρονιά 2014-2015, χάρη στην ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Το Ολυμπιακό μας Μουσείο μύησε 16.000 περίπου μαθητές, στις αρχές του Ολυμπισμού, ενώ τους έδωσε την ευκαιρία να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους και τις κλίσεις τους, σε Ολυμπιακά και Παραολυμπιακά αθλήματα που δεν είναι τόσο γνωστά, διαδεδομένα ή δημοφιλή. Σχολεία του νομού Θεσσαλονίκης τα οποία βρίσκονται εκτός πόλεως, υποδέχτηκαν το εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ολυμπιακού Μουσείου, προκειμένου να βιώσουν μια μέρα Ολυμπιακή, γεμάτη θετική ενέργεια στα πλαίσια του σεβασμού και της ευγενούς άμιλλας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, προσαρμόστηκε στις εκάστοτε ανάγκες και συνθήκες του σχολείου όπως αυτές καταγράφηκαν από τον υπεύθυνο του σχολείου, πριν από κάθε επίσκεψη, ενώ κατά την άφιξη των μουσειοπαιδαγωγών στο σχολείο, καθορίζονταν και οι λεπτομέρειες που αφορούν στην οργάνωση της δράσης. 

Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του προγράμματος συμμετείχαν και οι Ολυμπιονίκες μας οι οποίοι εμπλούτισαν με την παρουσία και την ενεργό τους δράση, την εμπειρία των παιδιών και των εκπαιδευτικών. Πιο συγκεκριμένα, οι Ολυμπιονίκες μας μετέφεραν τις εμπειρίες τους από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μίλησαν για τις αγωνίες, τους φόβους και τις δυσκολίες τους, καθώς και για την επίτευξη των στόχων τους, ενώ αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τους μαθητές, οι οποίοι έδειξαν ενδιαφέρον για τον αθλητισμό, ατομικό ή ομαδικό, αλλά πάντα δίκαιο και ευγενικό. Οι Ολυμπιονίκες μας ενθάρρυναν τους μαθητές να ανακαλύψουν τις αθλητικές τους προτιμήσεις και κλίσεις, ενώ πρότειναν την επιμονή, την υπομονή, αλλά και την πίστη στον εαυτό ως μέσα για την επίτευξη κάθε στόχου εντός και εκτός αθλητισμού. 

Μέσα από την επαφή και τον ζωντανό διάλογο  του μουσείου με τα σχολεία, δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις και για μελλοντικές συνεργασίες με κοινό στόχο την προώθηση των Ολυμπιακών Ιδεωδών. 

Το αμφιθέατρο του Ολυμπιακού μουσείου