Τεκμήρια & Γραμματόσημα

1906 – 2006: Τεκμήρια και Γραμματόσημα από τους Διεθνείς Ολυμπιακούς Αγώνες, Αθήναι 1906

gram1.jpgΜε αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη διεξαγωγή των Διεθνών Ολυμπιακών Αγώνων που πραγματοποιήθηκαν το 1906 στην Αθήνα, το Ολυμπιακό Μουσείο με τη συμβολή της Ελληνικής Εταιρείας Ολυμπιακού Φιλοτελισμού και Τεκμηρίων, παρουσίασε την έκθεση «1906-2006. Τεκμήρια και Γραμματόσημα από τους Διεθνείς Ολυμπιακούς Αγώνες, Αθήνα 1906»

 

gram2.jpg

Μπροστά στον κίνδυνο εκφυλισμού των Αγώνων, καθώς πραγματοποιούνταν στο πλαίσιο Διεθνών Εκθέσεων, αλλά και ακόλουθα με παλαιότερη πρόταση του Δημητρίου Βικέλα του 1896 προς τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για την τέλεση, στην Αθήνα, «ενδιάμεσων» Ολυμπιακών Αγώνων, την οποία ενστερνίστηκε και ο τότε Διάδοχος Κωνσταντίνος, η Αθήνα ανέλαβε το 1906 την πραγματοποίηση αγώνων, με τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την αναβίωση των πρώτων Ολυμπιακών. Πολλές εκδόσεις συνόδεψαν τη διοργάνωση.

 

gram3.jpg

Στις αρχές του 1905 κυκλοφόρησε το επίσημο Πρόγραμμα των Αγώνων και στη συνέχεια οι ειδικοί κανονισμοί των διαφόρων αγωνισμάτων στα ελληνικά και στα γαλλικά. Μεταξύ των εκδόσεων ξεχωρίζουν το Γενικό Πρόγραμμα, όπου καταγράφονται τα ονόματα των συμμετεχόντων αθλητών, η Β’ Ολυμπιακή σειρά Γραμματοσήμων, η οποία συνοδεύτηκε από τις πρώτες αναμνηστικές φιλοτελικές ολυμπιακές Σφραγίδες, το «Δελτίον της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, εν Αθήναις», το πρώτο στον κόσμο περιοδικό της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

 

Η έκθεση περιλάμβανε σημαντικά τεκμήρια καθώς και τμήματα διεθνώς αναγνωρισμένων και βραβευμένων συλλογών. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν οι συλλέκτες Γ. Δολιανίτης, Μ. Τσιρώνης, Χ. Πατέρας, Δ. Μποντικούλης, εκθέτοντας ιστορικά τεκμήρια, γραμματόσημα, cartes- postales και φωτογραφίες. 

 

Διάρκεια Έκθεσης: 16.06.2006 - 30.06.2006

Το αμφιθέατρο του Ολυμπιακού μουσείου