Επιστήμη των αθλημάτων

thumb_407.jpgΗ έκθεση ''Επιστήμη των Αθλημάτων'', είναι μια καινοτόμος και ευφάνταστη διαδραστική εκθεσιακή παραγωγή, που διοργάνωσε το Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου. Μέσα απο τον έντονο παιδαγωγικό και ψυχαγωγικό της χαρακτήρα, δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να κατανοήσουν την εμπλοκή των επιστημών (φυσική, χημεία, βιολογία) στον αθλητισμό, αλλά κυρίως να δοκιμάσουν τις δυνατότητες τους σε μια σειρά από Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή ιστορία.

Η έκθεση αποτελεί προπομπό της παρουσίασης της μόνιμης συλλογής του Μουσείου Αθλητισμού με θέμα τη σύγχρονη Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή ιστορία.

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως η έκθεση ''Επιστήμη των Αθλημάτων'', αποτελεί μια ευκαιρία διαδραστικής εμπλοκής παιδιών και ενηλίκων παρέχοντας την ευκαιρία της ενεργητικής μαθησιακής εμπειρίας με παιγνιώδη τρόπο. Ο επισκέπτης μαθαίνει ''παίζοντας'' πως λειτουργεί η όραση, τη σημασία του σωστού βάρους ενός ατόμου, την ευλυγισία του, ελέγχει τα αντανακλαστικά του, αλλά και μαθαίνει βασικές αρχές ανατομίας. Ο αθλητισμός κατεξοχήν προσεγγίζεται διαθεματικά σε αυτή την πρωτότυπη έκθεση του Μουσείου Αθλητισμού. Εισάγοντας στοιχεία διαφόρων επιστημών (φυσική, χημεία, βιολογία, ιατρική), του δίνεται η δυνατότητα να κατανοήσει την σημασία κεντρικών καθημερινών εννοιών στην πολλαπλότητα τους μέσα από τον αθλητισμό. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η ανάδειξη της αθλητικής κληρονομιάς, που ως βασικό στόχο έχει θέσει το Μουσείο Αθλητισμού, ενώ συνδυάζεται με τη μαθησιακή όσμωση στις βασικές επιστημονικές αρχές του αθλητισμού.

Προσομοιώνοντας αθλήματα δημοφιλή και λιγότερο δημοφιλή, οι επισκέπτες ανεξαρτήτου ηλικίας αντιλαμβάνονται την πολυσχιδία του αθλητή και της επίδοσης, αλλά και την αξία της άθλησης ως παράγοντα υγείας και ευεξίας. Το ρεαλιστικό περιβάλλον αθλητικής δοκιμής συμπληρώνεται με ένα γήπεδο μπάσκετ, ένα ποδοσφαίρου με στόχους και ηλεκτρονικές μετρήσεις, αλλά και με ένα στάδιο δρόμου με χρονομέτρες και ψηφιακό photo finish. Ο στόχος σύνδεσης της γνώσης με την άθληση, πραγματώνεται μοναδικά στην ''Επιστήμη των Αθλημάτων''.

* Η ''Επιστήμη των Αθλημάτων'' είναι εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που υλοποιείται από τους εκπαιδευτές του Ολυμπιακού Μουσείου, κατόπιν συνεννόησης.

Το αμφιθέατρο του Ολυμπιακού μουσείου