Έκθεση Ποδοσφαίρου

 

Τον Αύγουστο του 2004 το Ολυμπιακό Μουσείο εγκαινίασε στις νέες του κτιριακές εγκαταστάσεις την έκθεση με θέμα «Ελληνικό και Παγκόσμιο Ποδόσφαιρο». Στόχος της έκθεσης ήταν η παρουσίαση του αθλήματος με έμφαση στην ιστορική του εξέλιξη, τόσο στον ευρωπαϊκό, όσο και στον ελληνικό χώρο, καθώς επίσης και η παρουσίαση των οργανωτικών φορέων, των δομών και των διοργανώσεων που διέπουν το άθλημα.

Παρουσιάστηκε η ιστορική και θεσμική εξέλιξη του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, καθώς και ιστορικές στιγμές της Εθνικής Ελλάδας με σαφή αναφορά στο θρίαμβο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2004 μέσα από προσωπικά αντικείμενα παλαιμάχων ποδοσφαιριστών, καθώς και από αντικείμενα και τρόπαια που παραχώρησαν οι σύλλογοι ποδοσφαίρου και οι Π.Α.Ε. Ομοίως, προβλήθηκε η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου (Mundial, F.I.F.A. World Cup), καθώς και της U.E.F.A., με αναφορά στις διοργανώσεις του Ευρωπαίκού Πρωταθλήματος και του Champions League. Ειδική αναφορά έγινει, επίσης, στο Ποδόσφαιρο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η αισθητική και ιστορική εξέλιξη του ποδοσφαίρου σε διεθνές επίπεδο, μέσα από την ιδιωτική συλλογή του Ισπανού συλλέκτη Pablo Ornaque, η οποία πρόβαλλε την εξέλιξη της μπάλας και των παπουτσιών, το γυναικείο ποδόσφαιρο, το παιδικό ποδόσφαιρο, την εξέλιξη της ποδοσφαιρικής στολής, την εξέλιξη των μεταλλίων, τα ποδοσφαιράκια, τα παιδικά παιχνίδια ποδοσφαίρου. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, παρουσιάστηκει μια συλλογή αντικειμένων ποδοσφαίρου από τον Ελλαδικό χώρο.

Διάρκεια Έκθεσης: 05.08.2004 - 05.08.2005

Το αμφιθέατρο του Ολυμπιακού μουσείου