Σύμφωνο Συνεργασίας Με Τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών

Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013, σε μια επιτυχημένη, μα κυρίως συγκινητική εκδήλωση, το μουσείο υποδέχθηκε τους Ολυμπιονίκες, Νίκο Σιρανίδη, Βούλα Πατουλίδου, Σοφία Μπεκατώρου, Γιώργο Σιγάλα, Σοφία Παπαδοπούλου, Βιργινία Κραβαριώτη, Αθανασία Τσουμελέκα, Πηγή Δεβετζή, Αιμιλία Τσουλφά, Φωτεινή Βαβάτση, Όθωνα Μοσχίδη, Ανδρέα Κοσματόπουλο, Δήμητρα Μαγκανουδάκη, Τατιάνα Καββαδία, Μαρία Καραγιαννοπούλου, Τασούλα Κελεσίδου και Έλλη Μυστακίδου, οι οποίοι, όλοι μαζί, εγκαινίασαν το νέο, ψηφιακό τμήμα των διαδραστικών μηχανημάτων της μόνιμης έκθεσης του Ολυμπιακού Μουσείου. Στην εκδήλωση, συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ο Βουλευτής και τ. Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, ο Κώστας Μαργαρίτης, ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Καλυψώ Γούλα, ενώ χαιρετισμό απεύθυναν ο κ. Ιωάννης Ποδιώτης, Διευθυντής του Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, κ. Θεόδωρου Καράογλου, η Γενική Γραμματέας Αθλητισμού κ. Κυριακή Γιαννακίδου, η Χρυσή Ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο Ανδρέας Κοσματόπουλος, η Σοφία Μπεκατώρου, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρο Καπράλο και η Ασημένια Ολυμπιονίκης Εύη Μωραιτίδου, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών κ. Δημοσθένη Ταμπάκο. Η μοναδική αυτή ημέρα για την Ελληνική Ολυμπιακή οικογένεια, ολοκληρώθηκε με την υπογραφή ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ του Ολυμπιακού Μουσείου με τον Σύλλογο των Ελλήνων Ολυμπιονικών, επισφραγίζοντας έτσι, με τον πιο επίσημο τρόπο, την πολυετή και αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων, που με κοινό στόχο την προώθηση των αρχών του ευ αγωνίζεσθαι, ένωσαν τις δυνάμεις τους, για να μεταλαμπαδεύσουν στη νέα γενιά, μηνύματα για τη σημασία, τις αξίες και τα ιδεώδη του Ολυμπισμού.  

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, Δημοσθένης Ταμπάκος, έστειλε το δικό του μήνυμα για τη σημαντική αυτή συνεργασία: "Η δύσκολη περίοδος που διανύουμε μας δίνει τη δυνατότητα να θέσουμε νέες και ισχυρές βάσεις προκειμένου να δημιουργήσουμε πάνω σε αυτές το νέο οικοδόμημα που θα αφορά στη νέα γενιά, με επιστέγασμα τόσο τις διαχρονικές αξίες και αρχές όσο και τις νέες και καινοτόμες μεθόδους.

Ο Αθλητισμός αποτελεί έναν βασικό πυλώνα της Παιδείας, σημαντικό μέσο προαγωγής της υγείας, μέσο πρόληψης, κοινωνικοποίησης και εμπέδωσης ανθρώπινων αξιών. Αυτήν την εποχή, μας δίνεται η ευκαιρία επαναφοράς του ρόλου του Αθλητισμού στην κοινωνία, αποδίδοντάς του το ρόλο που θα πρέπει να επιτελεί. Είναι χρέος μας, επομένως, να πράξουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό επενδύοντας στην Παιδεία η οποία αποτελεί τον πλέον ισχυρό τρόπο εξόδου από μια κρίση.

Σήμερα, που η συστράτευση των φορέων του Αθλητισμού και της Ολυμπιακής οικογένειας είναι μείζονος σημασίας για τον τόπο μας, το Ολυμπιακό Μουσείο και ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών, ενώνουμε τις δυνάμεις μας και προχωρούμε στην άμεση υλοποίηση παιδαγωγικών δράσεων με σημείο έναρξης και αναφοράς το Ολυμπιακό Μουσείο. Ευχαριστούμε την κα Ουδατζή και του Διοικητικό Συμβούλιο του Ολυμπιακού Μουσείου για την πρόταση συνεργασίας και πιστεύουμε στα θετικά αποτελέσματα που θα προκύψουν για τις μαθήτριες και τους μαθητές του τόπου μας μέσα από την κοινή μας προσπάθεια."

 

Από την πλευρά του Ολυμπιακού Μουσείου, η Δρ Κυριακή Ουδατζή, δήλωσε: "Η ημέρα αυτή είναι ξεχωριστή! Και βέβαια συγκινητική, γιατί έχουμε κοντά μας τους πρωτεργάτες του ελληνικού αθλητισμού, τους ανθρώπους που μας καθήλωσαν με τις αθλητικές τους επιδόσεις, τους ανθρώπους που κατάφεραν να μας κάνουν να δακρύσουμε, να συγκινηθούμε, να πιστέψουμε στο ακατόρθωτο… τους Ολυμπιονίκες μας, τους οποίους, δράττοντας την ευκαιρία, θέλω άλλη μια φορά να ευχαριστήσω, έναν-έναν ξεχωριστά, γιατί χωρίς την πολύτιμη βοήθειά τους, χωρίς την εθελοντική και ανιδιοτελή προσφορά τους, δεν θα είχαμε φτάσει το μουσείο  σε αυτό το τόσο υψηλό παγκοσμίως επίπεδο, που δεν το είχαμε καν ονειρευτεί όταν εννέα μόλις χρόνια πριν, εγκαινιάζαμε αυτό τον φορέα πολιτισμού, που έμελλε να γίνει το μοναδικό Ολυμπιακό Μουσείο της χώρας… Το μουσείο, που σήμερα επισήμως αναγγέλλουμε, ως χώρο αφιερωμένο στους Ολυμπιονίκες μας, σε αυτούς τους δικούς μας ήρωες, που μας έχουν εμπιστευτεί  ένα κομμάτι από την προσωπική τους ιστορία, ένα κομμάτι από τη ζωή τους, δίνοντας έτσι χαρά και μοναδικά συναισθήματα συγκίνησης στους χιλιάδες νέους, που μοιράζονται το όνειρο καθημερινά μαζί μας, μέσα από τις επισκέψεις των σχολείων.

Σήμερα, το Ολυμπιακό Μουσείο ακολουθώντας τις σύγχρονες μουσειολογικές εξελίξεις, ανοίγει επίσημα τις πύλες του στον κόσμο της τεχνολογίας και μεταβαίνει στη νέα, ψηφιακή εποχή, που αποτελεί το μέλλον των μουσείων, με την εγκαινίαση του νέου τμήματος πολυμεσικών εφαρμογών της μόνιμης έκθεσης Ολυμπιακών Αγώνων και είναι μεγάλη μας τιμή που αυτό θα γίνει από τους Ολυμπιονίκες μας. 

Σήμερα, μαζί με την επισημοποίηση της σχέσης Συνεργασίας μεταξύ του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών και του Ολυμπιακού μας Μουσείου, περνάμε μαζί, τα δύο αυτά μέλη της Ολυμπιακής οικογένειας, το μήνυμα της συνεργασίας, της συλλογικότητας, της κοινής προσπάθειας για την προώθηση των Ολυμπιακών Αξιών κα την διάχυση της Ολυμπιακής Ιδέας… Με την ευχή το κοινό μας όραμα, οι αρχές και οι αξίες του Ολυμπιακού κινήματος, να διαχυθούν σε όλη την κοινωνία και ειδικότερα στη νέα μας γενιά, προσφέροντας ποιότητα και διεξόδους ζωής, και εν τέλει άμυνα στην ηθική κρίση που βιώνουμε, κάνουμε σήμερα όλοι μαζί, μια νέα αρχή που ελπίζουμε πως θα φέρει ακόμα πιο κοντά την Ελληνική Ολυμπιακή οικογένεια. 

Οι αξίες του "ευ αγωνίζεσθαι" ως τρόπος και στάση ζωής, ως σεβασμός στον άνθρωπο και στη ζωή,  ως τήρηση των αρχών του υγιούς αθλητισμού, ενάντια στη βία και στα αναβολικά, είναι κοινές και για αυτές θα αγωνιστούμε στο πλευρό των Ολυμπιονικών μας."

Το αμφιθέατρο του Ολυμπιακού μουσείου